Κάποτε, στους αρχαίους χρόνους, η μεσογειακή φώκια Μonachus monachus θεωρούνταν προστατευόμενη του Ποσειδώνα και ζουσε σε μεγάλα κοπάδια σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και στις ΒΔ ακτές της Αφρικής, μέχρι τη Σενεγάλη. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο απειλούμενα θηλαστικά του κόσμου και ο συνολικός πληθυσμός τους παγκοσμίως είναι 600 άτομα. Κινδυνεύει με εξαφάνιση από μια σειρά από απειλές, όπως η ηθελημένη θανάτωση και η ενόχληση από τις παράκτιες δραστηριότητες και γι’ αυτό το λόγο πλέον μόνο μικρές ομάδες ατόμων χρησιμοποιούν απομονωμένες παραλίες και σπηλιές. Η φώκια, είναι το μοναδικό από τα 9 θαλάσσια θηλαστικά που ζουν στη χώρα μας που χρησιμοποιεί τη στεριά απαραιτήτως για να αναπαραχθεί και να γαλουχήσει τα μικρά της ενώ είναι και το μοναδικό είδος φώκιας που θηλάζει και γαλουχεί τα μικρά του για 4 ολόκληρους μήνες.
Η χώρα μας έχει το προνόμιο να φιλοξενεί σχεδόν το μισό παγκόσμιο πληθυσμό Monachus monachus και η Γυάρος είναι ίσως το μοναδικό νησί της Μεσογείου, όπου οι φώκιες έχουν την «αρχέγονη» συμπεριφορά να χρησιμοποιούν και ανοιχτές παραλίες για να γαλουχήσουν τα μικρά τους (συμπεριφορά που έχει χαθεί τους τελευταίους αιώνες).
Η περιβαλλοντική οργάνωση που μελετάει την κατάσταση του πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus στην Ελλάδα, ΜΟm παρακολουθεί από το 2004 και τον πληθυσμό της Γυάρου. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά: κάθε χρόνο γεννιούνται από 6 ως 11 φωκάκια. Έτσι και φέτος, από τον Αύγουστο 2013 έως και τον Ιανουάριο 2014, γεννήθηκαν συνολικά 9 φωκάκια, επιβεβαιώνοντας κάτι το οποίο οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν καλά: το νησί αποτελεί μια λαμπερή εξαίρεση στη Μεσόγειο, αφού οι φώκιες χρησιμοποιούν και ανοιχτές παραλίες του για να γεννήσουν και να γαλουχήσουν τα μικρά τους.
Για να μη χαθεί αυτός ο μοναδικός πλούτος που έχουμε στη χώρα μας, θα πρέπει να υιοθετηθούν μια σειρά από μέτρα προστασίας των ζώων. Όλοι μαζί, μπορούμε να δουλέψουμε για μια ζωντανή θάλασσα. Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, έχει ήδη αρχίσει τις δράσεις του, με σκοπό να δημιουργήσει μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή γύρω από τη Γυάρο, για να προστατέψει τη μεσογειακή φώκια αλλά και να στηρίξει τις κοινότητες της Σύρου και της Άνδρου, που συνδέονται άμεσα με το νησί.
Για να μάθετε περισσότερα διαβάστε αναλυτικά τις δράσεις μας εδώ