Η αναπαραγωγική περίοδος για τις μεσογειακές φώκιες της Γυάρου μόλις ξεκίνησε για το 2014. Η ερευνητική ομάδα της MOm εκμεταλλευόμενη τις λίγες καλές ημέρες και την νηνεμία που έκανε μέσα στον Αύγουστο πραγματοποίησε δύο ερευνητικές αποστολές στο νησί! Κατά τη διάρκεια τους οι ερευνητές της MOm έλεγξαν ότι οι υπέρυθρες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές λειτουργούν σωστά, αντικατέστησαν τις μπαταρίες και τις κάρτες μνήμης τους και εγκατέστησαν τέσσερις νέες ψηφιακές φωτογραφικές σε σπηλιές και παραλίες της Γυάρου. Η ομάδα της MOm συνάντησε δύο φώκιες στις επισκέψεις τις, καθώς και ένα ακόμα αρσενικό ζώο, το οποία έχει καταγραφεί από τις υπέρυθρες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που έχουν εγκατασταθεί εντός σπηλαίων.
Παράλληλα η MOm ξεκίνησε τη συνεργασία της με το εξειδικευμένο εργαστήριο γενετικών αναλύσεων του ΕΛΚΕΘΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο θα αναλάβει να εκπονήσει την έρευνα και τις αναλύσεις στα δείγματα γενετικού υλικού που συγκεντρώνει η MOm από τον πληθυσμό της Γυάρου.
Τέλος οι ερευνητές της MOm πραγματοποίησαν ένα σεμινάριο στην ομάδα πεδίου του WWF στη Σύρο σχετικά με την μεσογειακή φώκια. Στη θεματολογία του περιεκτικού workshop περιλαμβάνονταν στοιχεία σχετικά με τη βιολογία και συμπεριφορά των μεσογειακών φωκιών, βασικές κατευθύνσεις και γραμμές για τη διαχείριση και προστασία του είδους σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, παρουσίαση και λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών για τη μεσογειακή φώκια (RINt), το οποίο έχει δημιουργήσει η MOm το 1992, εκπαίδευση στη συλλογή και αξιολόγηση των πληροφοριών που αφορούν σε παρατηρήσεις και θεάσεις μεσογειακής φώκιας από μη ειδικούς, μία σύντομη παρουσίαση των απαραίτητων πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που εμφανιστεί ορφανό νεογνό ή κάποια τραυματισμένη φώκια στο νησί της Σύρου, καθώς και μία εισαγωγή σε μεθόδους φύλαξης και εποπτείας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.