Σύρος: Η «Αιώνια» Πρωτεύουσα των Κυκλάδων!

Η νύμφη του Αιγαίου Σύρος παραμένει για πολλούς η «Αρχόντισσα» των Κυκλάδων. Το νησί που έχει έκταση 86 τ. χλμ. κατοικήθηκε αρχικά από τους Φοίνικες, οι οποίοι της έδωσαν και το όνομά της, για να περάσει διαδοχικά από πολλά χέρια μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε και έγινε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του ελεύθερου νεοελληνικού κράτους.

P1010220

© X. Παπαδάς/WWF Ελλάς

Η Ερμούπολη, πρωτεύουσα του νησιού και του Νομού των Κυκλάδων μέχρι και σήμερα, υπήρξε το πρώτο εμπορικό λιμάνι της Ελλάδας. Οι νεώτεροι κάτοικοί της, προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα από τη Χίο, μετά την επανάσταση του 1821, βοήθησαν ενεργά στην τεράστια ανάπτυξή της και τη μεταμόρφωσαν σε ένα αστικό κέντρο με επιβλητικά αρχοντικά, νεοκλασικά κτίρια, γραφικές εκκλησίες και καθολικούς ναούς, μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, ξεχωρίζοντας έτσι από τη συριανή ύπαιθρο με τις παραδοσιακές αγροικίες.

Σήμερα είναι ένας από τους κοντινότερους και αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς και συγκεντρώνει επισκέπτες όλο το χρόνο, χάρη στα πολυάριθμα πολιτιστικά δρώμενα και τις εικαστικές εκθέσεις.

siros elinaforwebsiteuse

©Ελίνα Σαμαρά/ WWF Ελλάς

Η βιοποικιλότητα του νησιού είναι πλούσια με πολλά είδη χλωρίδας να είναι ενδημικά, όπως η ορχιδέα Orphus argolica. Η Σύρος στη βόρεια πλευρά της (Άνω Μεριά), παρουσιάζει σπάνια γεωμορφολογία, διαθέτει ασβεστολιθικά πετρώματα και αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για αποδημητικά πουλιά. Το όρος Σύριγγας έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Αν είναι τυχερός ο επισκέπτης του νησιού θα δει να κολυμπούν στα νερά του τα σπάνια θαλάσσια θηλαστικά που ζουν στη χώρα μας, όπως την απειλούμενη με εξαφάνιση Μεσογειακή φώκια Monachus monachus, τα ρινοδέλφινα Tursiops truncatus, τα ζωνοδέλφινα Stenella coeruleoalba, τα Risso’s dolphin Grampus griseus και τους φυσητήρες Physeter macrocephalus.

Η Σύρος, αλλιώς Σύρα, ή «Συρίη» όπως την ονόμαζε ο Όμηρος εκτός από το οικονομικό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων, στο οποίο υπάγεται διοικητικά και η Γυάρος αποτελεί και το κέντρο δράσεων του προγράμματος, αφού εκεί βρίσκεται το τοπικό γραφείο της ομάδας του WWF Ελλάς η οποία θα συντονίζει όλες τις ενέργειες που θα υλοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή.