Δεκέμβριος 24, 2015

Η Γυάρος θεσπίζεται το πρώτο θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Ελλάδας

Την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015 ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου υπέγραψε την απόφαση χαρακτηρισμού της Γυάρου ως θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ). Το ΚΑΖ περιλαμβάνει τη θαλάσσια ζώνη 3 ναυτικών μιλίων από την ακτή, καθώς και τον αιγιαλό του νησιού έχει ως στόχο την προστασία των θαλάσσιων οικοτόπων προτεραιότητας (όπως η Ποσειδωνία και η τραγάνα) και των σημαντικών ειδών (όπως η Μεσογειακή φώκια και ο Μύχος) που περιλαμβάνει.

Εντός του θαλάσσιου καταφυγίου άγριας ζωής απαγορεύεται το κυνήγι, η συλλογή και καταστροφή της βενθικής χλωρίδας, η από πρόθεση διατάραξη της ησυχίας των ζώων της άγριας πανίδας, η καταστροφή των φωλιών, η αμμοληψία, η ρύπανση, η ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών, η διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και η υπαγωγή έκτασης του καταφυγίου σε πολεοδομικό σχεδιασμό.

Πρόκειται για το πρώτο θαλάσσιο ΚΑΖ της χώρας και η ίδρυσή του ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μέτρα προστασίας της περιοχής γύρω από τη Γυάρο που έχει ως τελικό στόχο τη θέσπιση της ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ.