Εναλλαγή του λευκού με το μπλε, ποικιλόμορφα φυσικά και αρχιτεκτονικά τοπία, κοσμοπολίτικες παραλίες και ασταμάτητη διασκέδαση, πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και απόλυτη απομόνωση και ηρεμία. Γι’ αυτούς και για δεκάδες άλλους λόγους, οι Κυκλάδες παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των τουριστών που τις επισκέπτονται κάθε χρόνο απ’ όλα τα μέρη του πλανήτη.
© A. Bonetti/WWF Ελλάς
Αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα 56 νησιών, με ορυκτό πλούτο, γεωγραφική θέση σπουδαίας στρατηγικής σημασίας και πολιτισμό που άκμασε την περίοδο της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3000-2000 π.Χ.). Οι μύθοι γύρω από την ονομασία τους πολλοί! Ο Ποσειδώνας μεταμόρφωσε από την οργή του τις νύμφες Κυκλάδες σε νησιά ή πήραν την ονομασία τους επειδή σχημάτιζαν έναν νοητό κύκλο γύρω από το ιερό νησί της Δήλου;
Συναρπάζουν και με την ιστορία τους αφού, στα κυκλαδίτικα νερά σημειώθηκε και η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη των προϊστορικών χρόνων το 1613 π.Χ. και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σαντορίνης προκαλώντας μια σειρά από αλλαγές σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Μέσα στα χρόνια, το κάθε νησί χάραξε τη δική του πορεία ενώ τον 19ο αιώνα αναπτύχθηκε έντονη εμπορική δραστηριότητα με τη Σύρο και τη Σαντορίνη να κατέχουν τα πρωτεία.
Τα κυκλαδίτικα νησιά δε φημίζονται για τη βλάστησή τους! Στα μάτια μας μπορεί να φαίνονται γυμνά κι όμως φιλοξενούν περισσότερα από 1600 είδη φυτών (πάνω από 200 ενδημικά, σπάνια ή απειλούμενα είναι καταγεγραμμένα). Πολλές περιοχές, γεμάτες από μικρούς θάμνους, φρύγανα, βότανα και ποώδη φυτά, είναι ενταγμένες στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών Natura 2000. Στα καταγάλανα νερά τους, θα συναντήσουμε τους σημαντικούς θαλάσσιους οικοτόπους της ποσειδωνίας και της τραγάνας και στην Κέα θα μαγευτούμε από το δάσος βασιλικής δρυός, Quercus macrolepis.
© Ι.Σιώρη/ WWF Ελλάς
Ξεκινάμε το ταξίδι μας, για να ανακαλύψουμε τη βιοποικιλότητα της Γυάρου, της Άνδρου και της Σύρου, να μάθουμε τα πάντα για τα είδη που ζουν εκεί όπως η Μεσογειακή φώκια αλλά και πολλά άλλα όπως τα θαλάσσια θηλαστικά που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες και να δώσουμε «Ζωή» στις Κυκλάδες και το σπάνιο φυσικό περιβάλλον τους.