Αρχαιολογικοί χώροι, κλασικά αρχοντικά και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μουσεία, μονοπάτια, πεζοπορικές διαδρομές και άφθονο πράσινο είναι μερικές από τις εμπειρίες που θα ζήσει ο επισκέπτης του νησιού. Η Άνδρος, νονός της οποίας υπήρξε ο Άνιος, απόγονος του Απόλλωνα και του Διονύσου, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.
© Εύη Κορακάκη/WWF Eλλάς
Κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα π.Χ, αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα κέντρα του κυκλαδικού πολιτισμού, ενώ στη νεότερη ιστορία χαρακτηρίστηκε από τη ναυτική της παράδοση αποκτώντας έναν από τους σημαντικότερους στόλους του Αιγαίου.
Η Άνδρος με τις συχνές και έντονες βροχοπτώσεις, τα ρέματα, τους χείμαρρους και τις άφθονες πηγές, όπως η Σάριζα, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων με το ποικιλόμορφο φυσικό της περιβάλλον. Στο βόρειο τμήμα της, βρίσκεται ο όρμος Βιταλίου και ο κεντρικός όρμος του νησιού που έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών Natura 2000 ως «Τόποι Κοινοτικής Σημασίας».
Πρόκειται για μια περιοχή μεγάλης αισθητικής και φυσικής αξίας, ενώ το μεγάλο υψόμετρο (το όρος Πέταλο με ύψος τα 997 μέτρα είναι η υψηλότερη κορφή του νησιωτικού συμπλέγματος) σε συνδυασμό με την παρουσία φαραγγιών και πηγών σχηματίζει ένα εξαιρετικό τοπίο.
© Ηλίας Τζηρίτης/WWF Ελλάς
Στο νησί συναντάει κανείς μια τεράστια ποικιλία οικοτόπων, όπως τα δάση καστανιάς τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στις Κυκλάδες. Η Άνδρος έχει συνολικά καταγεγραμμένους 13 υγρότοπους στις περιοχές Βιτάλι, όρμος Άχλα, Ατένη, Πιθάρα (πηγές Σάριζα), Αλαδινού, Χώρα, Γιάλια, όρμος Ζόρκου, όρμος Φελλού, Καντούνι, όρμος Βόρρη, Γαύριο, που πολλοί βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και αξίζει να τους επισκεφθεί κανείς.